Warning: require(): Unable to allocate memory for pool. in /opt/www/bestway_hu/lib/cms.inc.php on line 218

Metropol: Az autó hívhat segítséget

Közlekedés - A járművekbe szerelt intelligens segélyhívó telefon segítheti a balesetek áldozatait

Automatikus segélyhívó rendszer alkalmazásával csökkentenék az időveszteségből adódó halálos kimenetelű balesetek számát az unióban.

 

Már hazánkban is tesztelik az eCallt, az automatikus segélyhívó rendszert, amelynek használatával gyorsabban eljuthat majd a segítség a balesetek áldozataihoz. A járműbe szerelt intelligens telefon életeket menthet, mivel akkor is képes tárcsázni a 112-es segélyhívót, ha az utasok nincsenek olyan állapotban, hogy ezt megtegyék.

 

- Gyakran előfordul, hogy akivel baleset történik, nem tudja pontosan megmondani, hol van. Az eCall ebben nyújt segítséget, hiszen GPS-koordináták alapján meghatározza a jármű pontos helyét - mondta a Metropolnak Szvétek Ferenc, a rendszert Magyarországon tesztelő Best Way Traffic Kft. szakértője.

 

Az eCall lebonyolítására alkalmas eszközt egy uniós irányelv szerint 2015-től minden, a közösség területén forgalomba kerülő járműbe be kell majd szerelni. A rendszer akkor indít hívást, ha kinyílik valamelyik légzsák, de a sofőr maga is beszólhat a segélyszolgálati központba, ha útközben vészhelyzetet észlel - tette hozzá Szvétek Ferenc.

 

Forrás:
Metropol: Az autó hívhat segítséget
2013. április 26.
3. oldal